woensdag 28 april 2010

Ik ,hormonen en voorbehoedsmiddelen 2

Voordat ik aan de pil ging had kreeg altijd als een soort van alarm gevoelige/pijnlijke borsten, die mij vertelde dat de cyclus eraan kwam. Dat was altijd handig om te weten zeker omdat bij mij er geen touw aan vast te knopen was.
 Tijdens al die jaren van pil slikken had ik geen last meer van die gevoelige/pijnlijke borsten.

Tweeënhalf jaar na de geboorte van mijn tweede kindje laat ik een koper-spiraaltje(zonder hormonen) plaatsen. Heel langzaam aan begin mijn lichaam zich te herstellen van alle hormonen. Mijn cyclus is dan enigszins regelmatig (ongeveer om de 5 weken) en krijg ik weer gevoelige /pijnlijke borsten een aantal dagen van tevoren.

Van het spiraaltje ondervind ik geen problemen en de hormonen laten ongeveer om te 5 weken even van zich zien. Zo af en toe een beetje chagrijnig zijn is prima en de omgeving kan ermee leven.

Maar in oktober 2008, dan heb al 4 jaar een spiraaltje, laat de cyclus lang op zich wachten. Mijn borsten zijn zeer gevoelig en de cyclus is al 2 weken langer uitgebleven dan normaal. Bij het minste en geringste heb ik huilbuien.Opeens ga je verbanden leggen en denkt...nee, dat kan niet...

De huisarts bevestigd mijn vermoedens...ik ben zwanger.... Het spiraaltje zat scheef. (of dat al die tijd zo geweest is of niet dat laat ik in het midden.)
Onverwachts en niet gepland... maar wel gewenst!(daar schrijf ik een andere keer over)
Na de bevalling van mijn derde kindje komt de cyclus na 4 weken al vanzelf opgang, dit komt denk ik doordat ik al jaren de pil niet meer slik.
Maargoed wederom nu zijn we gedoemd om die ellendige condooms te gebruiken.
Eigenlijk weet ik niet zo goed meer wat ik moet doen.qua anticonceptie Ik ben naarstig op zoek geweest na alternatieven.

Wat zijn de alternatieven...de pil, (hormoon)spiraaltje,condooms of sterilisatie
Samen met mijn huisarts gaan we alle opties af.
Condooms vielen meteen af. De pil, nee, die moet op regelmatige basis worden ingenomen en dat gaat geheid vergeten worden in alle drukte, plus bij iedere pil krijg je in 1 keer een hoop hormonen te verwerken.
Sterilisatie..tja.. daar vinden we (Menno en ik ) ons eigenlijk nog te jong voor.
De huisarts komt met het idee om de Nuvaring te proberen, die geeft continue een hoeveelheid hormonen af en dat werkt misschien wel voor mij.

De nuvaring is een ring die je, net als een tampon, inbrengt. De ring laat je 3 weken zitten en geeft gedurende die periode continue hormonen af, daarna verwijder je de ring.Als het goed is ga je in de week erna menstrueren.Na die ene week breng je een nieuwe ring in en enzovoort.

Het leek die ideale oplossing maar niets was minder waar.

Dr Jekyll en Mr Hyde staken hun kop op en ik was,denk ik, explosiever dan voorheen. De ring zakte en die voelde regelmatig zitten. Nee, met mijn humeur en ring had ik het al snel gehad... Weg ermee!

Na al deze ervaringen met hormonen en voorbehoedsmiddelen stond er voor mij maar 1 ding vast...
Het koper-spiraaltje is de enige die lang, zonder dat ik last van ondervond, z'n werk heeft gedaan, ondanks dat ik zwanger ben geworden.

Ik ben ondertussen weer voorzien van een koper-spiraaltje en heb ik een echo laten maken en de echo liet zien dat het spiraaltje goed zit.
Ondertussen hou ik mijn cyclus met argus ogen in de gaten.
Voorlopig is mijn lichaam nog bezig met ontzwangeren  en ben ik lichamelijk nog niet mezelf maar dat is slechts een kwestie van tijd.Gelukkig!
Over een paar jaar zullen Men en ik wel weer over een sterilisatie nadenken, maar voorlopig nog niet.

maandag 26 april 2010

Ik ,hormonen en voorbehoedsmiddelen

Vanwege een onregelmatige cyclus begin ik op mijn 16de met de pil. Ik kreeg toen der tijd de driefasenpil, best een zware pil voor een jong meisje.
In der loop der jaren merk je eigenlijk niet wat voor een invloed zo'n pil heeft op je lichaam, dat merk je pas later.
Soms slik je de pil een week langer door omdat dat het je een keer beter uitkwam voor vakantie of zo maar daarvoor had ik een andere pil nodig.

Op mijn 24ste stop ik met de pil omdat ik graag zwanger wil worden (waar ben ik aan begonnen ;) )
Er word mij geadviseerd om voorlopig condooms (ellendige dingen) te gebruiken totdat ik iig 1 keer een natuurlijke cyclus heb gehad...zo gezegd zo gedaan.... daarna is het meteen raak, ik ben zwanger!

Na een bevalling is het normaal dat na 4 a 6 weken je cyclus weer opgang komt, Bij mij gebeurde er na een half jaar nog niets (en gedoemd om condooms te blijven gebruiken) Omdat de boel daar binnen af en toe schoon moet, kreeg ik een pil om een onttrekking-bloeding op te wekken, met resultaat. Na een jaar nog steeds hetzelfde liedje. Gelukkig komt kort daarna de boel vanzelf op gang.(hehe eindelijk)
En niet zo lang daarna slik ik de pil weer.

Als ik 27 ben, stop ik wederom. En ja hoor, ik raak weer zwanger!
Na de 2de bevalling is ook een pil nodig om de boel op te wekken. Deze keer is het binnen het jaar dat mijn lichaam op eigen kracht de cyclus op gang krijgt. Als ik hierna de pil ga slikken verander ik in Dr Jekyll en Mr Hyde, 3 weken lang ben ik licht ontvlambaar en extreem explosief, een gevaar voor mijn omgeving, in de "stop" week kom ik weer tot mezelf.

Na gebruik van pillen die wat"lichter"(minder hormonen) zijn, maar niet werken voor mij, besluit ik om een koper-spiraal (zonder hormonen) te laten plaatsen. Dan ben ik inmiddels 2,5 jaar verder.

Ruim 10 jaar heb ik de pil geslikt, in die 10 jaar is mijn hormoonhuishouding sterk veranderd met als gevolg dat bij elke bevalling het uitzonderlijk lang duurde voordat de menstruatiecyclus vanzelf op gang kwam en ik absoluut niet meer tegen pil kan... al die hormonen zijn mij uiteindelijk teveel geworden ;)
Ik ben dan ook heel blij met mijn koper-spiraal en langzaamaan krijg ik mezelf terug :)


Tot oktober 2008.....


Word vervolgd.